Designers

Eames Lounge chair

Design

De naam van mijn tweede uitgekozen stoel is ‘Lounge chair’ deze stoel heet zo omdat je hier heerlijk onderuit kan zitten en even tot rust kan komen, Of te wel je kan er lekker in loungen.

Deze Lounge chair is ontstaan doordat het echtpaar Charles & Ray, die ook de ontwerpers zijn van deze stoel, aan het experimenteren waren met het buigen van multiplex.

Afbeelding2.png

Het ontwerp van de Lounge chair was dan ook het meest moeilijke en luxe ontwerp. Dit was dan ook voor de bovenkant van de markt bedoeld om het te kunnen betalen. Het is een echte designklassieker vanwege de materialen combinaties met het multiplex, aluminium en leer. En ook omdat Charles & Ray de eerste waren die geëxperimenteerd hadden met gebogen multiplex.

De basis van de stoel bestaat uit gebogen multiplex, voor de buitenkant van het multiplex gebruikte Eames echter een hele warmen luxe houtsoort, namelijk rozenhout. De kussen zijn gevuld met schuimrubber en zijn bekleed met zwart of wit leer. Verder zijn er nog verbindingen tussen de rugleuning en hoofdsteun deze zijn gemaakt van aluminium.  Ook de poten zijn van speciaal een zeer luxe metaalsoort gemaakt.

Eerst word het multiplex gebogen in de goede vormen dan worden de kussens erin vast gemaakt. Ondertussen worden de onderdelen van de rugleuningen ook aan elkaar verbonden. Daarna komt het leer strak over die kussens getrokken en ook vast gemaakt. Als laatste wordt de poot eronder bevestigd. De fabrikant van de Lounge chair is Vitra.

De stoel is ontworpen in 1956 en stond toen dus al bovenaan de markt vanwege de prijs. Nu kost een Lounge chair van Eames zonder de Ottoman €4.850,- en met Ottoman €6.550,-

Charles Eames

Afbeelding1.png

De designer van de Lounge chair is Charles & Ray Eames. Charles Eames is op 17 juni 1907 geboren in Los Angeles. Toen Charles veertien jaar was ging hij werken in een staalfabriek als medewerker. Daar kwam hij erachter dat hij meer wilde leren over architectonisch tekenen. Vervolgens ging hij architectuur studeren aan de Washington University in Saint Louis. Hij wilde meer te weten komen over Frank Lloyd Wright maar de professoren keurde dat niet goed. En niet veel later werd hij van school gestuurd omdat zijn ideeën te modern waren vonden de professoren. Op deze school ontmoete hij zijn eerste vrouw in 1929 en kreeg daar een dochter mee. In 1940 won hij samen met Eero Saarinen de eerste prijs bij de wedstrijd ‘Organic Design’. Later in 1941 ging hij scheiden van zijn eerste vrouw en trouwde hij met Ray Kaiser.

Ray Eames

Ray is ook de designer van de Lounge chair. Ray-Bernice Alexandra Kaiser Eames is geboren op 15 december 1912 in Los Angeles. Ray heeft toen ze jong was in veel verschillende steden gewoond. Toen ze in New York woonde in 1931 heeft ze abstract schilderen gestudeerd. In 1940 begon ze met haar studie op de Cranbrook Academy of Art in Bloomfield Hills. Hier ontmoette ze Charles Eames waarmee ze het jaar daarop ging trouwen. Het ontwerpersduo Charles & Ray groeide uit tot een begrip in de 20e eeuw. In 1949 construeerden ze het Case Study House. De ontwerpen van hun stoelen boden mogelijkheid om verder te ontwerpen aan andere kunstvormen.

 

error: Content is protected !!